PARADENTOSEBEHANDLING


Også kaldet parodontitis/parodontose.

En sygdom i tandens fæste/det væv/parodontalfibre der holder din tand fast i kæben. Disse fibre ødelægges ved paradentose. Der findes mere end 1 mio fibre omkring tanden og de er med til at fæstne tanden til kæbeknoglen. Når disse ødelægges pga kronisk betændelse vil tanden blive løs og du kan risikere at miste den. Vores behandling går ud på at fjerne tandsten og herved mindsker bakteriemængden fra tandkødslommerne/pocherne således at fibrene igen kan gendannes. Dette sker i et samarbejde mellem os som behandlere under regelmæssig professionel tandrensning og dig med din grundige daglige hjemmetandpleje.

Når du er til undersøgelse hos os, vil vi bruge en lille målepind/pochemåler, til at måle hvor dybe dine tandkødslommer er. En normal og sund tandkødslomme er på 2-3 mm. Når tandkødlommen/pochen bliver dybere end 5 mm, opstår der et andet miljø blandt de normale bakterier. De kan ændre type og blive mere agressive. Herved opstår der nogle forhold der gør at vævet/knoglen, der holder dine tænder fast, bliver nedbrudt. I de tilfælde opstår der paradentose. Herfra bliver sygdommens udvikling meget individuel og flere faktorer kan spille ind på dens forløb/behandling. Påvirkningen kommer bl.a. fra om du er ryger, om du har andre sygdomme, din kost og ikke mindst din mundhygiejne. Vi har her flere hjælpemidler på klinikken, vi vil vise dig og instruere dig i brugen af disse, når du er til behandling hos os.

Ved regelmæssige tandrensninger/paradentosebehandlinger kan vi hjælpe med til, at miljøet ikke er gunstigt for de agressive bakterier.

I nogle tilfælde kan en lille tandkødsoperation hjælpe så at den sidste del af sygdommen fjernes helt. Det kalder vi for PA-kirugi. Herved renser vi dine tænder og vævet, mens vi har flyttet lidt af dit tandkødsvæv, så vi kan fået et bedre overblik over, hvordan netop din knogle er udformet. Der kan nemlig være mange små hjørner, hvori der sidder bakterier og gemmer sig. Herefter vil du ikke længere have tandkødslommer med en størrelse/dybde, som de agressive bakterier foretrækker.

Paradentose kan opstå pga. arv eller en ubehandlet tandkødsbetændelse.
Tandkødsbetændelse/gingivittis er en bakteriel betinget process, der foregår i tandkødet rundt om din tand/tandens hals.
Nogle har større risiko for at paradentose udvikler sig fra at være en tandkødsbetændelse end andre. Her spiller mundhygiejne og sygdomme andre steder i kroppen ind. Sygdomme der har påvirkning på udviklingen af en paradentose er eksempelvis stress og diabetes.
Tandkødsbetændelsen starter fordi der gennem længere tid har fået lov til at sidde plak/bakterier på tænderne. Det er vigtigt at børste tænder og tandkød grundigt hver dag for at undgå at plakken/baktierne hober sig op og medfører tandkødsbetændelse.
Har man ikke en god mundhygiejne påvirker dette resten af kroppen og kan fx. føre til sygdomme omkring hjertet.

Hele vores krop hænger sammen, og flere og flere studier udført af diabetes og hjertelæger peger i retningen af dette. Man ved fra studier på verdenplan, at hver 2. person med tandkødsbetændelse har forstadier til type-2 diabetes. ”Diabetesforeningen” gør et stort arbejde for at oplyse omkring dette på deres hjemmeside og i deres brochurer. Diabetesforening opfordrer til, at vis man har svær paradentose bør man opsøge egen læge mhp udredningen for diabetes type-2
Det samme gør sig gældenden for ”Hjerteforeningen”. Der forskes en del i sammenhængen mellem mundens sygdomme/bakterier og bakterier fundet ved hjerteklapper og fra blodpropper.
Andre forskere finder også flere og flere sammenhænge mellem paradentose og gigt, paradentose og psoriasis og paradentose og mave-tarmsygdomme.
Så vi kan kun gentage gang på gang her på denne side, og når du kommer til undersøgelse hos os, at kroppen i den grad hænger sammen, og vi arbejder på højtryk for at oplyse og hjælpe dig til at opretholde en sund mund.

Læs om alle vores behandlinger

KONTAKT OS