RODBEHANDLING


Lige netop om rodbehandlinger er der mange myter, og det er ofte noget der giver lidt svedige hænder, når snakken blandt kollegaer og venner/familie falder på emnet…
I langt de fleste tilfælde mærker du slet ikke noget som helst under behandlingen.
Vi starter altid med at bedøve din tand. Kun i meget meget få tilfælde kan det, til at begynde med, tage tid at få dig bedøvet helt, dette kan være pga. stor akut bakteriel påvirkning. Her vil vi gøre alt hvad vi kan, så behandlingen kommer i gang så blidt som muligt. Du vil hele tiden blive informeret om, hvad der vil komme til at ske.

Er din tands nerve blevet beskadiget i en sådan grad, at den ikke kan hele/regenerere af sig selv, eller med hjælp, må tanden rodbehandles/kanalbehandles.
Dette foregår ved, at vi med nogle små file fjerner det ødelagte nervevæv og herved renser din tands rod indvendigt. En tand kan have flere rodkomponenter/rødder og i disse kan der være flere kanaler. Alle kanaler skal rengøres. Herefter forsegler/lukker vi roden og bygger den op så den kan holde og bruges i mange år.
Der er mange faktorer, der kan påvirke vores tænder, så nerven bliver beskadiget: Et større hul/carieslæsion, en knækket tand eller en revne/infraktion, der forårsager, at nerven bliver blottet, så der gennem længere tid kan trænge bakterier ind og nedbryde/inficere nervevævet.
Der kan også opstå situationer, hvor en nerves egne celler ødelægger nerven selv. Dette kan medføre resorption/nedbrud af tandens rod. I mange tilfælde kan en resorbtion stoppes i tide, og tanden kan bevares.

Lige netop de faktorer, der kan påvirke din tands nerve gør vi os stor umage med at forebygge og opdage så snart evt. symptomer opstår. Så vi helt kan undgå at en tand skal rodbehandles. Det er en af grundende til, at det er en god idé at få foretaget regelmæssige undersøgelse af tænder og mundhule.

Skulle det ske, at du får en akut nervebetændelse/pulpit skal du kontakte os, så vi hurtigt kan hjælpe dig af med dine smerter. Vi vil altid forsøge at give dig en tid samme dag, så du kan komme fri af dine smerter. Her beder vi om forståelse for, at vi kan være nødsaget til at ændre en tid for en anden patient, så netop de med smerter kan hjælpes i første omgang. Der er dagligt nødtider der er sat af til smertegivende tænder.

Efter en rodbehandling er tanden svækket og må bygges op, så den kan bevares og være stabil under tygning. Her på klinikken overdækker vi tænder, der er blevet rodbehandlet, enten med en større opbygning i plast/komposie eller med en krone i porcelæn eller metal.

Læs om alle vores behandlinger

KONTAKT OS